Dřevo, plast i kov aneb Jak vybrat bezpečné a estetické oplocení pozemku

09.05.2016 12:28
Oplocení pozemku je nezbytným stavebním prvkem. Nejen proto, že ohraničuje parcelu a chrání naše soukromí, ale důležitou roli při volbě plotu hrají kromě praktických důvodů i důvody estetické.
Výška plotu by měla odpovídat terénu, určuje ji hlučnost a prašnost místa, kde se dům nachází. Vnější oplocení zajistí ochranu soukromí a zabrání nežádoucímu vstupu cizích lidí na pozemek.
Vnitřní oplocení vytváří funkční zóny a člení zahradu. Vývoj směřuje k nižším a průhlednějším plotům ze stavebnic sladěným s ostatními architektonickými prvky na zahradě.
Na venkově jsou častěji dřevěné, ve městech spíše kovové ploty.
Podobně jako architektura směřuje dnes také oplocení k jednoduchosti. Mělo by harmonizovat hlavně s domem a jeho okolím.
Zenturo gabion je unikátní plotový koncept, který může být použit jako designový prvek v zahradě nebo jako moderní forma oplocení pozemku. Vyplněním gabionu kamením, cihlami, dřevem a dalšími přírodními materiály lze vytvořit originální plot. Jednoduchá instalace. Cena dvou dílců bez výplně od 4100 Kč bez DPH.
Většina materiálů podléhá časem povětrnostním vlivům. O to důležitější je správná volba materiálů nebo jejich kombinací. Každý z nich má své výhody i nedostatky.
Nadčasové, estetické a individuální řešení plotových dílců. Plotové dílce Lookx lze kombinovat se vzorem dřeva, módními ocelovými dekoracemi, nebo plotovými díly vyplněnými kameny. Cena 1 m oplocení Lookx je od 3400 Kč bez DPH. 
 

Dřevo nezklame, ale vyžaduje péči

Dřevěné ploty jsou stále oblíbené u rodinných domů a chat na vesnicích, poblíž lesů i v horských oblastech, kde dotvářejí celkový vzhled krajiny.
Dřevěné ploty působí příjemným dojmem a navíc jde o obnovitelný a ekologický materiál. Jestli se rozhodneme pro dřevěné oplocení, musíme počítat s vyšší pořizovací cenou a také s nároky na údržbu.
Nepravidelné tvary itípaných skalních úlomků lze využít na podezdívku plotu a kombinovat je se dřevem (od 995 Kč/m2 bez DPH). 
I přes kratší životnost jsou dřevěné ploty k dispozici v široké škále rozměrů, tvarů a dají se kombinovat s jinými materiály. U nás se nejčastěji používá smrk, borovice nebo modřín. Oblíbené jsou i dražší exotické dřeviny.
 

Zděné ploty

Celozděné ploty nevyžadují téměř žádnou údržbu, ale vyjdou dráž. Tento trend vidíme často ve městech, ale i v nově vznikajících satelitních městečkách. Dobře vypadá, když se zeď ozelení popínavými rostlinami, vnitřní prostor se tak opticky zvětší.
Simple Block přírodní hladký, cena od 44 Kč/kus bez DPH. 
Některé zdi v zahradě člení prostor, jiné jsou oporou pro terasy. Kamenné i cihlové zdi mohou mít, podobně jako ostatní typy plotů, různou výšku a bývají doplněny rostlinami. Lze je kombinovat se dřevem nebo kamenem.
Kamenné zdi jsou působivé svou skladbou. Hitem jsou tzv. gabiony – kovové koše vyplněné obvykle kamenem.
 

Odolný plast

Levným a zároveň ekologickým řešením jsou plastové ploty, vyráběné z recyklovaných plastů. Jejich hlavními výhodami jsou odolnost, tvarová a barevná stálost, snadná údržba, široká paleta barevných provedení, estetický vzhled a snadná montáž.
Ale pozor, na povrchu plastových latí mohou časem vznikat nevzhledné skvrny a u delších profilů může dojít k nežádoucímu ohnutí latí.
 

Elegantní kov

Kovový plot bývá většinou designová záležitost, zejména v kombinaci s přírodním kamenem. Postavíme ho jako jednoduchou mříž z ploché ocelové tyčoviny, uzavřených ocelových profilů (jeklu) nebo z tyčí kruhového průřezu. Jde o svařované mříže uprostřed sloupků, upevněné mezi zděné pilíře.
Bekafor Prestige je dekorativní plotový systém, poskytující dokonalou ochranu domu i zahradě. Díky inovativním obloukům je plot alternativou ke kovaným plotům. K dostání je ve dvou barvách – antracitové a zelené. K plotu lze zakoupit i branky ve stejném designu. Jeden plotový dílec vyjde na 1593 Kč bez DPH.
Sloupky se kotví do podezdívky a k nim se přivařuje mříž. Mezery volíme svislé, maximálně 15 cm široké. Kované umělecké mříže se uplatní spíše u veřejných objektů, ale i u honosných vil.
Dnes si pořídíme spíš ucelené subtilní systémy, které lze snadno sestavit. Jejich výhodou je vysoká životnost. 
Tyčové oplocení Exalt je moderní řešení ochrany. Je inspirováno přírodou, pro lepší vizuální začlenění do okolního prostředí. Patentovaný systém montáže Smartfix, cena 1 m tyčového oplocení je od 2260 Kč bez DPH
Ploty jsou navíc bezúdržbové díky kvalitnímu žárovému zinkování. Těmto vlastnostem odpovídá také cena, která je v porovnání s jinými materiály několikanásobně vyšší.
Plotové dílce s výplní z tahokovu, dekorativního kovového materiálu, který se využívá mimo jiné i v moderní zahradní architektuře.
 

Drátěné pletivo

Nejjednodušší je plot z drátěného pletiva vypnutý na sloupky z ocelových trubek nebo úhelníků.
Tento typ oplocení volíme jako provizorní nebo ve spojení s živým plotem, který pletivem proroste.
Svařované panely představují systémové estetické řešení pro zabezpečení vstupu a ochrany majetku. Systém Axis je nedemontovatelný bez fixačních pomůcek, sestavuje se formou stavebnice. K dodání ve více než 200 odstínech škály RAL. Cena 1 m oplocení ze svařovaných panelů je od 350 Kč bez DPH.
Přijatelnější je pletivo v ocelových rámech, které se připevňují k ocelovým nebo vyzděným sloupkům na podezdívce. Drátěné ploty jsou dobrou podporou pro popínavé a plazivé rostliny, jedině tak působí vkusně.
 

Oblíbený živý plot

Volně rostoucí živé ploty jsou náročné na prostor. Lepší jsou ploty stříhané, vysazované často z jednoho druhu.
Dřeviny vybíráme podle úrovně znečištěného ovzduší, zejména však podle půdních podmínek.
K nejvhodnějším dřevinám na tvarování nízkých živých plotů patří cypřišek a túje s nízkým vzrůstem, zimostráz, hloh či zimolez. Oblíbené jsou i vrbičkové ploty.
Na vyšší ploty použijeme tis, některé jalovce, hlohyni, babyku, habr nebo lísku.
 

Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo