Moderní technika, která si poradí se zarostlým trávníkem i suchými větvemi stromů

02.04.2015 11:44
Březen a začátek dubna jsou ideální dobou pro odstranění nemocných, suchých větví a zformování korun mladých stromů. Tráva a keře v té době už rychle rostou. Jaká zahradní technika si s tím vším poradí?
Vybírat můžeme mezi stroji na elektrický nebo benzínový pohon, s rozdílnými vlastnostmi vyhovujícími menším, větším i nerovným plochám. Každopádně se připravme na výdaje od 1500 Kč do 20 000 Kč.

 

 

Vertikutátor

Vertikutátor je podobný sekačce na trávu, ale jeho úkolem je trávník ozdravit a nastartovat na sezónu růstu. Při nákupu vyzkoušíme stabilitu a pevnost přístroje.
Ne příliš velký prostor pod noži zamezí tvorbě chuchvalců, na druhou stranu výhozový otvor musí být dostatečně velký, aby se stroj snadno zbavil pohlcených zbytků a nečistot.
Efektivita práce stroje stoupá s počtem vertikutačních nožů a pružinek. Nože vertikutátoru dokážou naříznout travní drn a pružiny odstraní plsť, které je trávník po zimě plný. Nejvhodnější je vertikutovat maximálně do hloubky 4 mm, na stroji hloubku snadno nastavíme.
Tišší a lehčí stroje na elektrický pohon uplatníme především na nerovném terénu a v menších zahradách – vždy záleží na dosahu zdroje elektrické energie. Benzínový vertikutátor není limitován kabelem, hodí se proto pro rozlehlejší zahrady.
Práci vertikutátoru zastanou také tzv. vertikutační hrábě, ty ovšem vyžadují větší fyzickou zdatnost.
 

Sekačky

Robotické sekačky jsou hitem v soukromých zahradách. Prostor určený pro jejich pohyb vymezuje vodicí kabel, položený speciálním strojem několik centimetrů pod zem, který brání stroji odjet z pozemku. Pokládku kabelu by měl zajistit prodejce, stejně tak jako první nastavení přístroje.
Pádům a poškození zamezí pádové a travní senzory, dešťový senzor donutí robota schovat se do dokovací stanice. Tam zamíří kdykoli, když se mu vybíjí baterie.
Robot nemá sběrný koš, proto ho musíme pouštět na zahradu častěji, aby posekaná stébla schla a stihla se rychle rozkládat. Zbytky tak fungují jako ekologické hnojivo.
Benzínová sekačka se hodí pro údržbu středně velkých trávníků a členitější terén. Typy bez pojezdu nás stojí větší fyzickou námahu, u typů s pojezdem v podstatě jen určujeme směr stroje.
Bubnová sekačka si hravě poradí s vysokou trávou (kolem 150 cm). Díky silným motorům a šípovým kolům ji nezastaví ani členitý a svažitý terén s velkým sklonem.
Strunová sekačka slouží k dosekávání malých ploch podél cest, plotu a zídek, v okolí stromů, okrasných keřů nebo skalek. Je lehká, opatřená přívodním kabelem nebo aku dobíjením.
Vřetenová sekačka snadno udržuje malé trávníky do plochy 150 m2, když není v dosahu zdroj elektrické energie.
Nože stočené do šroubovice trávu nesekají, ale stříhají. Sekačka se tak hodí na péči o tzv. anglický trávník.
 

Prořezávače

Na uschlé a nemocné větve ve větších výškách snadno dosáhneme teleskopickými nůžkami. Klasickou nebo řetězovou pilou pak odstraníme silné větve.
Pohodlné ošetření koruny stromů umožní aku a elektrické prořezávače větví. Při jejich výběru se řídíme výkonem přístroje a tím, jak silné větve budeme prořezávat.
Větve zpracujeme v drtiči zahradního odpadu, získáme tak cenný mulčovací materiál nebo dřevní štěpku (2 mm až 5 cm) jako topivo pro moderní kotel.
 

Péče před sezónou

Jestliže jsme stroje nevyčistili a neošetřili před zimou, učiníme tak právě nyní. Nejprve očistíme a zkontrolujeme vnější části strojů, vyčistíme sběrné koše, nabrousíme nože.
U benzínových strojů se soustředíme na vzduchový filtr, olej, svíčky a palivo.
Pamatujeme, že znečištěný vzduchový filtr může v důsledku poničit motor. Ten nenastartujeme ani v případě, kdy jsou svíčky zanesené nebo už mimo provoz.
 
Zbytek paliva v nádrži vyčerpáme a nahradíme novým. Nevíme-li si rady, svěříme servis do rukou odborníkovi.
 

Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo