Truhlářství a dřevěné ploty, oplocení, dřevěná vrata a květináče

14.09.2011 09:19

Truhlářství vyrábí ploty, oplocení a vrata ze dřeva

Základním materiálem truhlářství je dřevo. Truhlářství vyrábí všechno, ale vždy ze dřeva. Truhlářství je výrobce, který vyrábí nejen nábytek, ale může vyrábět i dřevěné ploty pro oplocení. Případně dřevěná vrata. Pro truhlářství je výroba čehokoliv ze dřeva výzvou. Pokud se tedy nejdná o sériovou výrobu nábytku, ale o klasické řemeslné truhlářství. Truhlář si umí se dřevem pohrát a vykouzlit z něj nejen nábytek, ale vše, na co si jen vzpomenete. Pokud má tedy správné vybavení truhlářské dílny. Mezi takové vybavení pro truhláře patří nejrůznější pily, protahovačky, dýhovačky a další stroje nástroje. Jedním z produktů truhlářství mohou být i dřevěné květináče. Velké i malé kvatináče, truhlíky a podobně. Truhlářství pro svojí výrobu využívá pochopitelně nejen dřevo, ale i další materiály. Ale stejně jako bude plot, brány nebo vrata ze zámečnictví kovový, bude plot z truhlářství dřevěný. Truhlářství vám těžko nabídne plot, ve kterém bude pletivo. Pletivo a dřevěné ploty jsou dvě rozdílné koncepce oplocení. Dřevěné ploty mají většinou žebřinovou konstrukci. Přitom mohou být úplně obyčejné, ale i zdobené tak, že jsou jednotlivé plotovky buďto sériově nebo kusově dolaďovány k výslednému tvaru. Největším darem pro truhlářství, zámečniství nebo jakéhokoliv výrobce je bonitní zákazník, který si nechá poradit. Vyrábět pro takového zákazníka nábytek, ploty nebo vrata, branky či brány, to je radost, možnost kreativní výroby a neomezený budget.

Květináče, truhlíky a květníky z truhlářství

Truhlářství samozřejmě nemusí vyrábět jenom ploty a oplocení. Může vyrábět i dřevěné květináče nebo truhlíky. O nich jsme se již zmiňovali v odstavci výše. Pro truhlářství je asi nejlepší, když jsou květináče velké. Za prvné je snazší je vyrobit a za druhé jsou takové květináče a truhlíky žádanější a rozšířenější. Malé květináče nebo truhlíky (či květníky, jak se říká ve Středních Čechách) mají jako primární materiál keramiku nebo plast. Velké květináče, které slouží například pro městský nebo parkový mobiliář, to už nejsou běžné spotřební květináče a truhlíky ze supermarketu, ale skutečně kusové výrobky. Ty může vyrábět jak zámečnictví (kovové květináče, truhlíky a květníky) tak truhlářství (dřevěné květináče, truhlíky či květníky). Odlišuje je v podstatě jenom použitý materiál. U mobiliáře je rovněž zakázková výroba květináčů výhodu v tom, že si město, jako majitel mobiliáře, může například zadat specifický tvar květináče nebo opatření truhlíku znakem města. I zde se pro výrobce (truhlářství, zámečnictví) otevírá spousta možností.

Pletivo ani plotové sloupky vám truhlářství nedodá

Abychom neopomněli naše oblíbené pletivo, tak zde přidávám jeden odstavec, kde bude pletivo dominovat, i když je celý odstavec určen pro propagaci truhlářství. Pletivo je výplň oplocení a tudíž je dřevěné ploty nepotřebují. K čemu, když u dřevěného plotu tvoří výplň dřevěné plotovky. Bylo by hloupé natahovat pletivo mezi sloupky ze dřeva. Na to je truhlářství škoda. Navíc představa, že truhlářství dodává plotové sloupky je poněkud bizardní. Ad jedna dřevo odolává povětrnostním vlivům hůře než kov a ad dvě jsou plotové sloupky efektivnější, pokud jsou vyrobeny ze železa. Mezi takové kovové sloupky se potom jenom natáhne pletivo. A plot může začít sloužit. Stačí už jen osadit jeno nebo dvě křídla brány či branky a hurá.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo