Branky, pletivo, brány, oplocení zahrady a květináče

10.08.2011 08:24

Branky a brány v oplocení

Oplocení slouží k ohraničemí pozemku. Je to v podstatě zabezpečovací zařízení. Jako takové slouží oplocení k tomu, aby zabránilo vstupu nepovolaných osob dovnitř oplocení. Aby se ale za oplocení dostali ti kdo mají, jsou zde branky a brány. Branky a brány slouží ke vstupu potažmo vjezdu dovnitř oplocení. Oplocení má nějakou výplň. Může se jednat o pletivo, ale i dřevěné plotovky a jiné. Totéž platí pro branky a brány. Rozdíl mezi brankami a bránami je, že branka slouží ke vstupu dovnitř oplocení a brána převážně k vjezdu. Brána samozřejmě může sloužit i ke vstupu, branka ale těžko poslouží k vjezdu. Otázkou tedy je, proč mít v oplocení branky, když máme brány. Důvod je nasnadě. Pokud se tedy budeme bavit o oplocení, kde máme brány i branky. U oplocení, kde jsou jenom branky nemá smysl brány řešit. Branka je snazší na otevírání, je lehká, s barnkou se snadno manipuluje a i otevření a zavření branky včetně odemčení trvá kratší dobu než u brány. Branky jsou pochopitelně také levnější než brány a z toho důvodu nezatěžují tolik celkový rozpočet na oplocení. Oplocení přitom může sloužit například i pro zámeckou zahradu, kde je brána samozřejmostí a stejně tak jsou u takové zahrady samozřejmostí i velké květináče.

Květináče, velké květináče a truhlíky

Zahrada nemusí mít jenom záhonky a nebo trávník. Pokud se jedná o parkové zahrady, pak ty mají kromě oplocení včetně brány i branky, také parkovou úpravu. Součástí parkové úpravy velké zahrady jsou i květináče a truhlíky. Nejedná se o klasické truhlíky a květináče, které znáte například z vašeho parapetu. Zahradní květináče se nazývají mobiliář a slouží speciálně pro zkrášlení prostředí zahrady. Pokud se ptáte, k čemu potřebujeme na zahradě květináče a truhlíky, když má zahrada dostatek plochy k osázení květinami a keři, pak odpověď hledejte ve slově mobiliář. Mobiliář přitom nevyužívají jenj zahrady a parky, ale i obce a města. Velké truhlíky a květináče umožňují jendoduché přemístění. Důvodem pro přemístění není jenom jiný tvar zahrady, ale i třeba ochrana zimomřivých květin přes chladné měsíce. Záhoby se stěhují těžko, květináče, byť velké květináče, se stěhují snáz. Velké květináče a truhlíky mohou být dřevěné, kameninové, betonové nebo i z pozinkovaného plechu.

Pletivo pro oplocení zahrady

Zahrada a její oplocení jsme si již probrali výše z hlediska vstupu (branky, brány). Dále jsme si probrali truhlíky, květináče a mobiliář pro zahrady. CO nám ještě schází je možnost oplocení, kdy je jako výplň oplocení použito pletivo. Pletivo, to je v podstatě síť z ohýbaného drátu. Takové pletivo může být poplastované nebo pozinkované. Samozřejmě se dnes vyrábí i pletivo z jiných materiálů než je kov, ale klasické poplastované pletivo a neméně klasické pozinkované pletivo stále vedou. Důvodem popularity je fakt, že poplastované i pozinkované pletivo nejsou drahé, mají snadnou montáž z hlediska stavby oplocení a kromě samotného oplocení může plativo sloužit i jako výplň pro brány a branky. Ploty samozřejmě mohou být i kované (kované brány a kované branky působí rozhodně luxusně), ale přeci jen ne každý potřebuje ozdobné brány, oplocení a branky a pak je pletivo jasnou volbou. Pletivo lze dnes samozřejmě koupit i přes internet. Takové pletivo nemusíte složitě vybírat v obchodě ani tento obchod hledat. Stačí si najít pozinkované pletivo nebo poplastované pletivo do vyhledávače a pak už jenom nakupovat.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo