Brány, branky, pletivo a sloupky pro ploty a oplocení

03.11.2011 09:36

Brány - posuvné brány, pojezdové brány, křídlové brány a pohony bran

Pro brány se v posledních dvaceti letech extrémně rozšířily elektrické pohony. Pohony slouží nejen pro klasické brány (křídlové brány), ale i pro brány posuvné a pojezdové. Proč vlastně chtějí zákazníci pohony brány i tam, kde staší vystoupit z auta, brány se chopit a za dvě minuty mít za sebou i zavřeno? Právě kvůli tomu vystoupení. Ruční otevírání brány vadí v zimě a překvapivě i v létě. Na otevírání brány jsme prostě líní. Prot má každý člověk v autě dálkové ovládání a tím ovládá otevírání brány. Pro křídlové brány slouží speciální elektrické pohony, respektive elektrické servomotory, které ovládají jendo nebo dvě křídla křídlové bráíny. U posuvné nebo pojezdové brány je to jednodušší - brána se posouvá do strany a pohon brány je lineární. Ne všude lze ale pousvné nebo pojezdové brány použít. Problémem je obvykle nedostatek místa pro křídlo brány a tam lze využít právě posuvné brány.

Branky elektrické pohony nepotřebují

Ploty mají nejen brány, ale i branky. Branky obyvkle nemají pohon, protože tak líní zase nejsme. Hlavní důvod ale je rychlost pohonu. Otevření velké brány zabere víc času než sáhnout na kliku k otevření branky. Pokud by bylo otevírání branky dostatečně rychlé, je vysoce pravděpodobné, že by se elektrické pohony rozšířily i na branky. Vysoká rychlost otevírání by ale zanmenala nebezpečí úrazu. Proto na branky stále nejsme dost líní a elektrické pohony pro ně prostě neřešíme.

Sloupky a pletivo pro ploty a oplocení

Oplocení a ploty ale netvoří pouze brány a branky, ale i sloupky a pletivo. O pletivu, že existuje pozinkované pletivo (pozinkované pletivo má povrchovou úpravu vytvořenou vrstvou zinku), poplastované pletivo (ochranu poroti korozi řeší pro pozinkované pletivo vrstva zinku), že jsou speciální druhy pletiva jako je farmářské a lesnické pletivo, to všechno už víme nebo je na tomto PR blogu obsaženo. Pokud ale nebudeme mít kvalitní sloupky, nebude plativo kam natáhnout, kam dát brány a branky. Ploty bez sloupků prostě nelze mít. Plotové sloupky jsou pevným základem oplocení.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo