Co je lepší: zaplatit za drahou lionku, anebo levnější nikl-kadmiovou?

04.04.2013 09:03

Vyrobit akuvrtačku dnes umí kdekdo. Daleko větší umění je vybrat akumulátor, který bude sloužit podle způsobu využití. A taky se o něj dobře starat, aby se časem nesnižovala jeho kapacita.
Mezi nejdůležitější parametry akumulátoru patří jeho kapacita. Obvykle se udává v ampérhodinách (Ah), zřídka i ve watthodinách (Wh). U většiny akumulátorových zařízení si moc nemůžeme vybírat a výrobce rozhodne za nás, co je podle něj nejlepší. Jednou z výjimek jsou akumulátorové šroubováky, kde je často k dispozici výrobková řada umožňující docela velký výběr.

 

 

Největší otázkou, která se objevuje v internetových diskusích, je ta, která se týká výběru akumulátoru. Má cenu investovat do dražších Li-ion akumulátorů, anebo si vystačíme i se staršími nikl-kadmiovými?
"Dnes bych dal už určitě přednost modernější variantě. Každý solidní stroj má ochranu před úplným vybitím, takže dá najevo, že je třeba je nabít. Řemeslník ví, že pokud potřebuje pracovat kontinuálně, musí mít dvě. Zatímco se s jednou pracuje, druhá se nabíjí. A amatérovi, který občas vyvrtá díru, se nestane, že by ji vytáhl po měsíci vybitou," komentuje Jan Čarný ze společnosti Bosch.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/domaci-naradi-akumulatory-dc0-/hobby-dilna.aspx?c=A130403_110711_hobby-dilna_bma


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo