Elektrické pohony vrat a bran, dálkově ovládané pohony

22.05.2012 09:07

Pohony vrat a bran

Elektrické pohony pro vrata a brány slouží k ulehčení manipulace při jejich otevírání. Otevírání vrat a bran je v obou případech stále stejné a pořád dokola. U bran je to o to víc frustrující, že otevírání brány znamená velmi jedoduchý pohyb a je jedno, jestli se jedná o křídlové brány nebo posuvné brány. Proto byly pro otevírání bran a pochopitelně i vrat vymyšleny a navrženy elektrické pohony. Elektrický pohon brány nebo vrat nedělá nic jiného, než že nahrazuje manuální práci, která jinak doprovází jejich otevírání. Nejedná se o nic extrémně namáhavého, ale jde hlavně o komfort a úsporu času. Jedině pro branky se elektrické pohony neuplatňují, neboť by to příliš zdržovalo jejich otevírání. Otevření branky v oplocení je pořád ještě nejrychlejší ručně.

Dálkově ovládané elektrické pohony bran pro oplocení

Brány slouží pro oplocení a z toho vyplývá i možná konstrukce konkrétní brány. Podle konstrukce brány potom nasazujeme elektrický pohon. Provední brány je omezeno především plochou zahrady, kde je nainstalováno oplocení. Pro branky se v oplocení najde místo vždy, ale brána má přeci jenom větší rozměr a tak si je můžeme rozdělit na dva základní druhy a to jsou křídlové brány a posuvné brány (někdy též označované jeko pojezdové brány). Jak vidíte, název je jasný. Křídlové brány pak dělíme na jednokřídlé, dvoukřídlé a vícekřídlé brány (kromě jednokřídlé brány musíme uvažovat s edvěma nezávislými pohony pro každé z křídel brány), u jednokřídlé brány nám stačí jeden elektrický servo pohon stejně jako u posuvné nebo pojezdové brány.

Pohony pro garážová a průmyslová vrata

Průmyslová i garážová vrata dělíme vlastně podobně jako brány. Pouze s tím rozdílem, že záleží na tom, zda jde o horizontální vrata nebo vertikální vrata. Zde je možný výběr opět dán prostorovými možnostmi. Tedy tím, kolik máme na vrata místa. Průmyslová vrata pouze označují typ vrat, který může mít naprosto stejný pohon jako garážová vrata. Průmyslová vrata jsou pouze větší a proto pro ně volíme výkonnější pohony vrat, než pro klasická garížová vrata. Dálkové ovládání umožňuje otevření vrat ještě před naším příjezdem, respektive v naší těsné blízkosti a pohodlné zaparková či průjezd vraty do haly nebo garáže.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo