Frézy hravě zvládnou sněhové peřiny

08.12.2014 14:12
Sníh je krásný na pohled, ale náročný na úklid. Pokud potřebujeme v zimě odházet sníh z chodníčku před domem, poslouží dobře lopata nebo hrablo. Ale jednodušší údržbu větších nebo těžko dostupných ploch poskytují sněhové frézy.
Sněhové frézy se liší nejen výkonem motoru, šířkou a výškou záběru, ale i typem šneku, který nabírá sníh, také vzdáleností odhozu sněhu a hlavně množstvím a kvalitou sněhu, které dokážou odklidit. Co tedy musíme při výběru frézy vědět?

 

 

 

Provedení benzín, nebo elektřina?

Stejně jako sekačky na trávu, i frézy existují v elektrické či benzínové variantě. Jejich vhodnost záleží na množství napadaného sněhu. Pokud se odklízí čerstvě napadaný sníh v malém množství, postačí fréza elektrická.
S větší sněhovou pokrývkou si však elektrická fréza neporadí. S benzínovým motorem dokáže sněhová fréza udržet vysoký výkon a otáčky i v náročných podmínkách. Nejsou to stroje na jednu sezónu, takže by měly mít minimálně pětiletou záruku.
 

Na prašan stačí jednostupňová fréza

Benzínové frézy můžeme najít ve dvou variantách – jednostupňové a dvoustupňové.
Jednostupňová fréza se hodí pro menší, rovné a pevné plochy. Používá se při odklízení čerstvě napadaného sněhu, který ještě nestihl zmrznout.
Ideální je k frézování chodníků a příjezdových cest, na kterých se nenachází štěrk, ani písek. Jednostupňová fréza odklidí sníh až k povrchu země.
Hlavní výhodou jednostupňových fréz je jejich lehkost a skladnost – lépe se s nimi manipuluje a lze je uskladnit v menších prostorech. Jsou ideální u rodinných domů.
 

Do hor se vyplatí dvoustupňová

Dvoustupňové frézy slouží k odhazování těžkého, mokrého nebo již přimrzlého sněhu, a to z jakéhokoli povrchu – kovové šneky nepřicházejí do kontaktu se zemí. Hodí se do nejnáročnějších sněhových podmínek.
Dvoustupňová benzínová sněhová fréza Sno-Tek 20 (15 900 Kč) pro odklízení zledovatělého, přemrzlého i udusaného sněhu, a to ze všech druhů povrchů. Má motor o výkonu 4,5 HP, 6 rychlostí vpřed a 2 vzad, jež umožňují přizpůsobení stroje rychlosti úklidu sněhu v závislosti na jeho konzistenci a množství. Záběr 51 cm.
Hlavní výhodou strojů je jejich využití při sněhových závějích, mají větší výkon, sníh odhodí výš a dál. Díky tomu jsou ale také mnohem těžší a větší. Lze je rozdělit ještě na pásové a kolové.
Pásové užijeme ve vyšších polohách, při frézování umrzlého sněhu i v různých sněhových vrstvách, a to právě díky pásům, které se na sněhu neprohrabávají, ani neprokluzují. Kolové jsou vhodnější pro frézování sněhu z pevného podkladu.
Benzínová dvoustupňová sněhová fréza s pojezdem Hecht 9552 (12 990 Kč) je poháněna 4taktním OHV motorem se zdvihovým objemem 163 ccm o výkonu 5,5 HP, který v kombinaci s 13" koly s hrubým dezénem spolehlivě zajistí vynikající průchod terénem. Šířka záběru 56 cm, výška záběru 51 cm, 5 rychlostí vpřed, 2 rychlosti vzad, hmotnost 72 kg.
Dvoustupňová benzínová sněhová fréza Compact 20E (19 800 Kč) se špičkovým americkým motorem Ariens o výkonu 6 HP. Pohodlné startování díky elektrickému startéru. Celokovový odhozový komín je ovládaný z místa obsluhy. Litinová převodovka 6 + 2 R, světlomet pro pohodlnou práci ve zhoršených podmínkách. Záruka 7 let.
Výkonný motor podmínkou
Sněhové frézy s kvalitním motorem se vyznačují výborným výkonem, mrazu odolným startováním šňůrou, elektronickým zapalováním pro jistý start i v drsných podmínkách či speciálně vyvinutými kryty pro práci v chladném prostředí.
Díky pohliníkovaným tlumičům výfuku odolným vůči korozi dosahují takové motory tichého, delšího provozu a ergonomické ovládání zajišťuje snadnou obsluhu.
 

Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo