Kované ploty, kované brány a kované branky

03.06.2012 20:04

Kované ploty a oplocení

Kované ploty nepotřebují pletivo. Tolik asi základní premisa toho, proč je ve štítcích dole pletivo uvedeno. Pletivo potřebují klasické kovové ploty, ale na kované ploty jej není třeba. Pletivo je samozřejmě kovové, ale kované ploty jsou ploty, kde výplň mezi sloupky netvoří pletivo, ale právě kované dílce oplocení. Sloupky ale samotřejmě vyžadují ke svojí realizaci a stavbě i kované ploty, protože je bezprostředně nutné k tomu, aby bylo mezi co upevňovat právě výše uvedené dílce oplocení. Samotné sloupky přitom nemusí být kované. Pro kované ploty se běžně využívají zděné sloupky, což jen umocňuje dojem kovaného oplocení, protože pokud se plot z pletiva něčím liší od kovaného plotu, je to právě robustnost a na první pohled viditelná hodnota takového oplocení pozemku.

Kované brány a elektrické pohony

Kované brány mohou místě stejně jako klasické kovové brány elektrické pohony. Brány jak takové se nijak neliší a to ani z hlediska způsobu, kterým se otevírají. Stejně jako běžné kovové brány mohou být i kované brány jednokřídlé, dvoukřídlé nebo vícekřídle, případně pak posuvné. Stylovější jsou samozřejmě křídlové kované brány. U posuvné brány by kování působilo poněkud avantgardně, protože sama posuvná brána nemá onen duch, který mají křídlové brány z hledika věku a výše uvedené hodnoty věci.

Kované branky

Kované branky se stejně jako kované brány umísťují na sloupky kovaného oplocení. Pro ploty mají branky svůj typický význam v možnosti vstoupit na pozemek bez nutnosti použít hlavní brán. To platí i pro bránu, kterou otevírají sofistikované elektrické pohony. Branky jsou lehké a jejich otevírání je rychlé, což u brány neplatí a jejich pohotové otevření neurychlí ani výše uvedené elektrické pohony.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo