Květináče, lavičky, odpadkové koše a zahradní nábytek pro městský mobiliář a parky či zahrady

16.05.2012 10:27

Velké dřevěné květináče, lavičky a odpadkové koše

Velké květináče slouží pro parky a zahrady a jejich funkcí je být tzv. mobiliář. Mobiliář je takový doplněk parku nebo zahrady, který je nejen součástí okolí, ale hlavně je mobilní. Odsud pochází i slovo mobiliář. Mezi mobiliář patří i lavičky, zahradní nábytek a nebo odpadkové koše. Květináče určené pro mobiliář mohou být dřevěné, kovové, betonové, kameninové nebo případně z kombinace několika materiálů jako je kov a dřevo. Podstatné je, že jakékoliv, třeba dřevěné květináče nebo kovové květináče, jsou velké. To znamená, že je na jejich přemístění, hlavně pokud je květináč plný hlíny a rostlin, poněkud obtížné. Výhodou je, že to brání v jejich ničení vandaly.

Zahradní nábytek a lavičky pro mobiliář

Lavičky, potažmo zahradní nábytek, rovněž tvoří mobiliář. Zabezpečení lavičky proti odcizení je mnohem komplikovanější než zabezpečení květináče. Květináč je velký, těžký a neskladný. Přenášení lavičky je mnohem snazší (což platí i pro výše zmíněné odpadkové koše). Proto se lavičky nejrůznějším způsobem přišroubovávají do země nebo se případně řetězy připevňují ke stromům apod. Zahradní nábytek pro městský či parkoý nebo i zámecký mobiliář vypadá jinak, než zahradní nábytek do vaší zahrady. Podstatné je, že se jedná o zahradní nábytek masivní (to platí pro dřevěný zahradní nábytek) nebo pevný kovový. Kvalitní zahradní nábytek je v případě mobiliáře jedinou zárukou jeho odolnosti.

Květináče, lavičky a zahradní nábytek pro zahrady

Mobiliář pro zahrady a parky lze samozřejmě využít i pro soukromé zahrady. Smyslem mobiliáře je poskytnout v rámci zahrady nejen hezké, ale i funkční zázemí. Výhodou mobiliáře je jeho mobilita, tedy možnost přemísťovat kvatěináče, zahradní nábytek či lavičky nebo odpadkové koše v rámci zahrady dle libosti a na zimu je uklidit. Tak aby nepřekážely a hlavně, aby obsah květináče neumrznul. Taková škoda by byla fatální. Zahrady navíc bývají oplocené, takže není nutné zajišťovat tak důkladné zabezpečení mobiliáře, jako v případě parku či náměstí.

 


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo