Levné neznačkové nářadí z hobbymarketu, anebo značka za tisíce

26.03.2013 09:23

Podobnou otázku řeší skoro každý, kdo se rozhodne koupit nějaké nářadí do domácnosti. Má zvítězit naše snaha ušetřit na vstupní investici, nebo pocit, že jsme si koupili něco lepšího? Pokud by šlo jen o pocity, bude volba celkem jednoduchá. Zatímco v nějakém řetězci za to "svoje" nářadí zaplatíte pět nebo šest set korun, u toho značkového se můžete dostat i na několikanásobek. To už není částka pro většinu lidí zanedbatelná. Jenže co když i tady platí známé úsloví: Nejsem dost bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci? Problém je v tom, že to nemusí platit vždy, co když bude kvalita srovnatelná a zaplatí se jen za značku?
Hobby uživatel mívá tu smůlu, že nářadí nekupuje zase tak moc často, aby si mohl udělat přesnou představu o různých výrobcích. Natož v případě, když si svou dílnu teprve začíná vybavovat. A prohledávat internetové diskuse taky moc nepomůže. Najdou se tam naprosto protichůdné názory. Při koupi neznačkového zboží nás může čekat jeden zádrhel: nemusí být snadné sehnat k němu příslušenství a někdy nebude jednoduché zajistit servis. Hobby nářadí je navzdory povinné dvouleté záruční lhůtě konstruované spíš na stovky a ne na tisíce provozních hodin. Právě proto se dnes na takových výrobcích uvádí, že je určeno pouze pro domácí použití.

Pro použití v domácnosti a případně na chatě či chalupě může "no name" výrobek odvést svou práci za přijatelné peníze. Na rekonstrukci domu už stačit nemusí. Určitě je ale nutné si všímat výkonových parametrů, které u hobby nářadí jsou o něco nižší než u toho profesionálního. Kromě výtvarného designu je důležité ještě jedno související hledisko – ergonomie. Značkové výrobky mají většinou své ergonomické vlastnosti na vysoké úrovni, i když značka nemusí být vždy zárukou stoprocentní kvality.
Začínající výrobce sází hodně na vzhled, který nemusí korelovat s užitnou hodnotou. To je markantní u některého ručního nářadí. Levnější verze jsou kolikrát za zlomek ceny těch dražších, ale pracovat se s nimi skoro nedá. Vždycky proto zkoušejte, jak se nářadí drží v ruce. Ať už zvolíte drahou značku nebo levnou alternativu, schovejte si účtenky. Při reklamaci se pak nenechte odbýt, že jste výrobek používali víc, než bylo únosné.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/znackove-nebo-neznackove-naradi-dnx-/hobby-dilna.aspx?c=A130325_122406_hobby-dilna_bma


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo