Na některých sekačkách už vypouštěcí šroub oleje není. Musíte odsávat

14.05.2013 09:38

Po uplynutí záruky jsem si sám měnil olej u sekačky a našel jsem v něm špony a různé usazeniny. Mám proto podezření, že servisáci olej nevypouštějí spodem, ale jen ho vysají a ve skříni pak zůstanou nečistoty. Tak co je lepší metoda? ptá se čtenář.
"Dříve se k vypuštění oleje používaly vypouštěcí šrouby. Byly a u některých sekaček stále jsou umístěny na spodní straně klikové skříně. Postupně ale docházelo k zásadnímu problému. Vývoj sekaček dospěl k optimalizaci tvaru pracovního prostoru (vnitřní strana šasi), aby bylo zajištěno co nejkvalitnější sečení, ale zejména zpracování trávy, to je sběr a mulčování," vysvětluje Filip Werner ze společnosti Mountfield.

Velmi tu záleží na tvaru a hladkosti povrchu prostoru. Každý výčnělek, přepážka nebo prolis ovlivňuje proudění vzduchu, a tedy i vlastní funkci stroje. Proto mnoho výrobců sekaček přistoupilo k zakrytování středové části pracovního prostoru pod motorem.
Tím jsou vypouštěcí šrouby nepřístupné, respektive je při vypouštění třeba demontovat šasi a kvůli tomu nože, případně i další součásti. Tento vývoj měl za důsledek, že někteří výrobci, konkrétně například Briggs and Stratton, od vypouštěcích šroubů ustoupili.
Na svých stránkách však výrobce ještě radí s výměnou klasickým způsobem, tedy pomocí spodního vypouštěcího šroubu.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/vymena-oleje-v-sekacce-06p-/hobby-zahrada.aspx?c=A130510_115354_hobby-zahrada_bma


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo