Na sena i běžnou údržbu s bubnovou sekačkou. Do terénu s variátorem

04.06.2013 09:46

Bubnová sekačka se hodí všude tam, kde se předpokládá jen občasné sečení trávy. Anebo pro toho, kdo chce trávu sušit a používat ji na krmení domácího zvířectva. Bubnové sekačky jsou ideální pro lidi, kteří potřebují obhospodařovat větší plochy, na kterých však nechtějí pěstovat anglický trávníček. Počítají se sekáním například jen dvakrát ročně, stejně jako se sekalo dřív.
První seč (sena) byla zhruba v červnu, kdy tráva narostla až do metru výšky a mohla se na stojanech usušit. Pak přišlo zpravidla letní horko a již podstatně nižší tráva se sekala zhruba v srpnu - otavy. A pokud to počasí dovolilo, sekaly se koncem září i druhé otavy, aby jednak bylo dost sena na zimu a aby louka byla čistá bez stařiny, která pak brání jarnímu sečení.

Ne každý má malé domácí hospodářství, bubnovku tak využijí i klasičtí chalupáři, kteří dávají před pěstěným trávníkem přednost přirozenějšímu porostu.
Podobné sekání lze samozřejmě zvládnout i kosou nebo křovinořezem. Je však otázkou, zda jsme dostatečně fyzicky zdatní, abychom zvládli například tisíc metrů louky s kosou v ruce. Zda ji umíme například i správně naklepat a nabrousit.
Cenově máte šanci sehnat bubnovou sekačku pod hranicí 20 tisíc, takže vychází jen o pár tisíc dráž než slušný křovinořez. Na podobné plochy si nevystačíte s malým hobby modelem křovinořezu za pět tisíc korun. "Na velikosti pozemku nakonec až tak úplně nezáleží. Důležitá je výška porostu a četnost sekání. Pokud bude porost o něco vyšší, přesto ale pravidelně udržovaný, tak i křovinořez zvládne větší plochu. Pokud ale budete sekat neudržovaný nebo přerostlý porost, tak je vhodnější volbou bubnová sekačka," říká Michal Makalouš ze společnosti Mountfield.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/bubnova-sekacka-vyber-0t9-/hobby-zahrada.aspx?c=A130602_071506_hobby-zahrada_bma


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo