Pletivo pro každý den

05.09.2011 15:08

Pletivo jako součást života

K čemu je v životě potřeba pletivo? Pro oplocení? Nebo jenom pro sebe samo, pro pletivo? A jak vlastně takové pletivo vypadá, kde roste nebo kdo pletivo vyrábí a prodává? A je možné koupit pletivo přes eshop? A jaké pletivo existuje? Znáte je? A jaké druhy pletiva znáte? Pletivo se využívá pro ploty a oplocení. Oplocení slouží, stejně jako ploty, pro ohraničení pozemků a jejich zabezpečení. Každý plot nebo oplocení potřebuje vstup. Tím jsou branky a brány, které přerušují celistvost pletiva a oplocení. Na branky jsou přitom kladeny jiné nároky než na brány. Brány jsou velké branky. Stejně jako branky mají i brány svůj specifický účel a přínos pro oplocení. Pokud si budeme všímat terminologie, pak tu máme brány, branky, ploty, pletivo, oplocení... to vše spolu úzce souvisí. Mimochodem, pletivo je velmi široký, abstraktní a nic neříkající pojem, který lze ale upřesnit na poplastované pletivo, pozinkované pletivo, farmářské pletivo, lesnické pletivo a další druhy pletiva. Mezi pletivo patří i ostnatý drát. Ostatní drát je pro pletivo systémeme pasivního zabezpečení. Ono pletivo samo o sobě je soušástí pasivního zabezpečení. Vedle pasivního zabezpečení pozemku formou oplocení a pletiva existuje samozřejmě i aktivní zabezpečení, ale o něm až jindy.

Branky do světa oplocení

Pro vstup osob nebo zvířat na oplocení pozemek slouží branky, pro vjezd techniky, aut a strojů potom brány. Branky mají proti bránám jendo zásadní výhodu. Lze je koupit přes eshop. Tím si odpovídáme na výše položenou řečnickou otázku, zda lze oplocení pořídit přes eshop. Ano lze. Má to svá specifika, respektive oplocení na klíč přes eshop nekoupíte, ale součástí plotů a oplocení ano. Těmi součástmi jsou právě branky, ale i velké brány a neboé vrata. Ale vrata, to už se od oplocení dostáváme ke vstupním systémům budov a to není v rámci oplocení tak důležité jako pletivo. Respektive, vrata nebmají s tématem pletiva zhola nic společného. S klíčovým slovem "pletivo" má aktuálně co do činění hlavně Seznam, kvůli kterému celý tento blog existuje a který jeho obsah úspěšně ignoruje. Možná se snažíme na naše pletivo upozorňujeme v rámci všech firem specializujících se na ploty, vrata a brány až příliš a velký Seznam to vidí a moc se mu to nelíbí. Stejně tak asi příliš poukazujeme i na branky.

Brány a vrata jako kráva

Branky jsme si probrali, pletivo a jeho typy také (opakování je matka moudrosti, tedy máme klasické pletivo, pozinkované pletivo, poplastované pletivo, farmářské pletivo a lesnické pletivo). Nyní se pojďme letmo zaměřit na brány a vrata, neboť ty se přes eshop prodávají obtížně. Brány jsme si již představili v rámci předchozího odstavce tématicky zaměřeném na branky (malé brány) a nyní nám vlastně zbývají pouze vrata. Vrata mají stejně jako pletivo několiv druhů a typů. Mohou to býr sekční vrata, rolovací vrata, odsouvací vrata, sklopná vrata a další druhy vrat. Kromě toho mohou mít vrata elektrický pohon. Elektrické pohony ale neplatí jenom pro vrata, ale i pro brány a samozřejmě lze mít elektrický pohon i pro branky nebo pro branku. Výhodnost elektrického pohonu vrat, bran a branek vždy úzse souvisí s jejich velikostí a námahou nutnou pro otevření brány, branky nebo vrat. Pohony (tedy elekrické pohony) jsou velmi atraktivní a žádané především pro vrata a brány. U branky bývá ruční otevírání jednodušší a hlavně rychlejší.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo