Pletivo pro ploty a oplocení - poplastované pletivo, pozinkované pletivo a sloupky

24.08.2012 12:44

 

 

Pletivo pro ploty a oplocení

Nejčastěji vyuřívaným materiálem pro ploty je pletivo. Pletivo má řadu výhod a tou nějvětší je asi rychlost výstavby plotu z pletiva. Pletivo se prodává ve svitcích, takže je skladné a dobře transportovatelné, což třeba pro dílce pro dřevěné nebo kovové ploty neplatí. Z hlediska plochy oplocení je pletivo nejúspornější z hlediska objemu svitku, který se pro daný úsek plotu používá. Pletivo se napíná mazi sloupky. Plotové sloupky mají mezi sebou vzdálenost úměrnou pevnosti pletiva. Sloupky mohou mít, stejně jako samotné pletivo, dva druhy povrchové úpravy a to pozink nebo poplastování. Jiné typy protikorozní ochrany nejsou odolné ohybu, kteréme je pletivo vystaveno.

Poplastované pletivo a poplastované sloupky

Poplastované sloupky a poplastované pletivo jsou v současné době zřejmě nejrozšířenější materiál určený pro ploty a stavbu oplocení. Kromě toho, že patří poplastované pletivo k tomu nejlevnějšímu materiálu pro oplocení a ploty, je zde řada dalších výhod. Vzpomeňme dva znaku, které si jen málokdo uvědomuje, přitom právě na jejich základě volí poplstoavné pletivo častěji, než jiný druh pletiva. Poplastované pletivo je v první řadě estetické. Důvodem je barva plativa, kterou si může majitel oplocení vybrat z široké nabídky a palety barev, jenž vyrábí a nabízí výrobce pletiva. K tomu ještě připočtěme fakt, že je poplastované pletivo příjemné na dotek. Totéž samozřejmě platí i pro poplastované sloupky.

Pozinkované pletivo a pozinkované sloupky

Pozinkované sloupky a pozinkované pletivo jsou ve stínu výše řečeného poněkud upozaděny. Nicméně i pozinkované pletivo s tejně ošetřené plotové sloupky mají svoje jasné priority. mezi ně patří cena. Cena za pozinkované pletivo i pozinkované sloupky může být nižší, než je tomu u poplastovaného pletiva. Pozinkované pletivo je přitom velice kvalitní a nekoroduje. Vrstva zinku je navíc mechanicky odolnější, než plast určený k ochraně oplocení proti korozi. Pozinkované plotové sloupky a pozinkované pletivo tedy v každém případě nejsou špatnou volbou.

 


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo