Plot jako praktický i designový prvek, který patří ke každému domu

26.03.2015 11:05
Plot může být designovým doplňkem našeho domu. Ukryje nás před zvědavým okolím i obtížným hlukem nebo naopak do zahrady pustí světlo. Záleží na nás, co po něm chceme.
V městských zástavbách mají ploty kromě krycí také ochrannou funkci, častými materiály plotových systémů jsou proto beton, kámen, kov.
S dřevěným a živým plotem se setkáme spíše na venkově.

 

 

Plastové a kompozitní

Nemusíme se o ně starat a dlouho plní svou funkci – tyto nároky splňují plast a kompozitní materiály. Plastový plot nenasákne vodu, nehnije ani nekoroduje, není třeba ho opakovaně natírat. Duté plastové profily končí plochou nebo obloukovou krytkou. Můžeme je řezat, vrtat.
Plastové plotové dílce jsou lehké, potřebují řádné ukotvení, aby odolaly silnému větru. Vyrábějí se např. z recyklátových plotovek, z kompozita dřeva a plastu (WPC).
Výhodou plastových plotovek je škála barev a plasticita povrchu. Nejčastěji imitují dřevo a jeho odstíny. Dražší varianty chrání fólie s UV filtrem zajišťující barevnou stálost a větší odolnost.
Ceny se liší podle materiálu a rozměrů, např. recyklátová tříhranná plotovka 21 x 78 x 1500 mm stojí 79 Kč. WPC plotovka 139 x 9 x 1200 mm kolem 292 Kč.
Pletivové PVC je chráněno pozinkováním a poplastováním. Oka pletiva mohou mít různé tvary, např. čtverce, kosočtverce nebo šestihranu.
Cena se pohybuje zhruba od 48 Kč / 1 m, okrasná a dekorativní pletiva stojí více.
Umělé pletivo potažené či propletené plastovými lístky, květinami a podobně nabízí vzhled živého plotu, který je stálobarevný a odolá UV záření. Za umělý živý plot zaplatíme od 108 Kč / 1 m.
 

Umění z kovu

Kovový plot může být nefalšovaným uměleckým dílem. Umělečtí kováři vyrábějí na zakázku ploty se zdobnými až ornamentálními motivy, výplněmi a koncovkami podle historických předloh. Výjimkou nejsou ani moderní abstrakce.
Minimalistické kovové ploty mají nejčastěji vertikálně sázené tyčové výplně, obvykle čtyřhrany s hladkým provedením, které končí ve stejné výšce.
Délky ale mohou být kladeny tak, aby koncovky vytvářely vlny. Koncovky tyčí bývají často zakončeny hrotem, který případným vetřelcům ztíží přelézání.
Kovový plot odolá mrazu, dešti i žáru. Hliníkové dílce jsou nerezové, často upravené práškovou vypalovanou barvou – komaxitem. Odolnou ocel ošetřují kováři žárovým zinkováním.
Zákazníkem vybranou barvu pak nanášejí např. elektrostatickou technologií. Následné patinování je vhodné především pro ploty oklepávané, které ozdobí okrasnou zahradu nebo architektonicky zajímavý dům.
Cenu plotů zhotovených na zakázku určuje několik faktorů (typ, profil a spoje, opracování, design). Prefabrikované plotové pole např. o rozměrech 125 x 200 cm může stát kolem 1120 Kč.
 

Beton, kámen, cihly

Vibrolisované betonové tvarovky, pískovcové kameny, retro zdicí cihly a další materiály vytvářejí při takřka dvoumetrové výšce v městské zástavbě val proti vetřelcům. Chrání před zraky kolemjdoucích a hlukem.
Tvarovky příliš nesáknou vodu, jsou velmi pevné, mrazuvzdorné. Mohou být hladké, štípané, ukončené stříškou či zákrytovou deskou. Betonová pískovcová tvarovka 400 x 200 x 200 mm stojí kolem 96 Kč.
Dojem opevnění budí také kovové koše naplněné kameny, tzv. gabiony. Cena 1500 Kč / 1 m³ včetně montáže.
Do popředí se dostávají i díky využití v zahradách retro zdicí cihly se vzhledem patiny. Cena v rozměru 290 x 140 x 65 mm je od 17 Kč / kus.
 

Dřevo stále v oblibě

Oblíbeným materiálem je dřevo, v našich podmínkách např. smrkové, modřínové, třešňové, habrové. Dřevěný a živý plot však vyžadují pravidelnou péči.
Neošetřené dřevo rychle ztrácí kvalitu i barvu kvůli vlivům počasí. Bez speciálních nátěrů sákne vodu, stává se bezbranným proti plísni a dřevokaznému hmyzu. Plotovky z masivu pro zvýšení odolnosti ošetřuje výrobce např. tlakovou impregnací. Jednou dvakrát do roka ale raději plot natřeme fungicidními a impregnačními prostředky, které výrobce doporučuje.
Výhodou dřevěného plotu je poměrně snadná renovace, kdy starý nátěr odstraníme brusným papírem, drátěným kartáčem. Stejnoměrně zbroušenou hladkou plochu natíráme novým prostředkem a barvou. Díry po šroubech, ostré rýhy, odštípnuté části vyrovnáváme tmelem, který po zaschnutí vybrousíme dohladka.
Plotovky mají různé rozměry, obvyklá zaříznutí konců jsou rovně tzv. na nůž, do stříšky či oblouku.
Příklady cen: smrková plotovka 80 x 18 mm, délka 300–550 mm od 17 Kč / kus; modřínová plotovka 90 x 20 mm v délce 300–550 mm od 26 Kč / kus.
 

Živé ploty

Působí přirozeněji než dřevěné ploty. Ohraničují prostor a nevytvářejí dojem absolutní neproniknutelnosti. Mohou být z listnatého habru, jehličnatého tisu či tújí. Podle potřeb živé ploty zastřiháváme nejen kvůli tvaru, ale také hustotě.
 

Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo