Ploty, sloupky, branky

02.03.2012 14:43

Ploty a oplocení pozemků

Oplocení a ploty slouží jako zabezpečení pozemku. Ploty může tvořit pletivo, ale i plotová pole a ta mohou být dřevěná, železná nebo plastová. Pletivo je ale pro ploty zřejmě nejužívanější. Pro využití pletiva hovoří nejen jeho cena (pletivo je levné a tím pádem i dostupné) a navíc se snadno montuje na plotové sloupky. Ne že by pro montáž pletiva nebyla potřeba praxe. Proto si obvykle na montáž pletiva pro ploty najímají firmy, které se na montáž pletiva zaměřují. Ty dokáží pletivo nejen namontovat, ale je v jejich silách levné pletivo sehnat tak, že je skutečně levné a levně se pouze netváří. Ploty tedy tvoří pletivo namontované na plotové sloupky. Sloupky i pletivo dodá montážní firma. Tato firma montuje oplocení a ploty na klíč.

Plotové sloupky a sloupky na plot

Plotové sloupky a sloupky na plot se podle povrchové úpravy dělí stejně jako pletivo na poplastované a pozinkované. Pozinkované sloupky jsou charakteristicky stříbrné, kdežto poplastované sloupky mohou barvu jakou si bude zákazník přát a montážní frima dokáže dodat. Ideální stav věci je, když je montážní firma současně výrobce plotových sloupků a výrobce nebo velkoobchod pletiva. Takový plot je pak skutečně vyroben na klíč a současně je i taková montážní firma zárukou, že vše bude tak jak se dopředu dohodne. Levné sloupky ani snaha pořídit plot za každou cenu levně není ideální cestou, jak získat kvalitní oplocení.

Branky a brány

Brány pro oplocení slouží stejně jako branky pro ploty k vstupu nebo vjezdu na pozemek. Zabezpečení pozemku pomocí oplocení a pletiva by samo o sobě bylo sice bez brány nebo branky dokonalé a neproniknutelné, ale nemělo by význam pro majitele pozemku, neboť tento by se přes svoje vlastní oplocení nedostal dovnitř. Brány se stejně jako ploty vyrábí na klíč, branky mají většinou předem definovaný normovaný rozměr. Branky je také snazší dodat třeba zásilkově. Brány se většinou montují ma jístě nebo se transportují jako svařené polotovary pro osazení na sloupky oplocení.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo