Pomsta lidí se sekačkami. Túrují své stroje každý večer i o víkendu

21.04.2013 21:38

Manželé utekli z hektické Prahy do idylické vesničky na Vysočině. Těšili se na poklidný venkovský život a letní posezení s kávou na terase. Vše ovšem skončilo s příchodem jara, kdy nastal každodenní všudypřítomný hluk. "Začíná s prvními paprsky a pokračuje až do zámrazu," zoufá si čtenářka Marta.
"Každý den je to stejné. Jakmile sousedé dorazí z práce, vytahují své sekačky na trávu, křovinořezy a podobná zařízení a začíná koncert. Na jednom konci ulice se skončí, na druhém začne. Navíc několik domácností kolem nás topí dřevem, takže celé léto zpracovávají otop na zimu s pomocí motorové pily. Vše pokračuje přes celý víkend, a to často do pozdních hodin, v létě běžně i do půl deváté večer," píše čtenářka.
"Jsme oba původně z vesnice, ale až nyní vidíme, jak se život za posledních patnáct let změnil. Posekat trávu v sadu kosou, tedy nehlučně, už zřejmě nikdo neumí. Je pohodlnější tam každý týden pravidelně vrčet dvě hodiny s motorovou sekačkou."

Manželé nechtějí nikomu upírat nárok na udržování zahrady, ale ze stálého hluku mají pocit, že se přestěhovali na staveniště.
"Například ve Skandinávii už jsou v tomto ohledu dále, platí ústní dohody mezi obyvateli ve vsi, že tráva se bude sekat pouze jeden den v týdnu, aby ostatní dny byl klid. Něco takového je však v českém prostředí zřejmě nemyslitelné," popisuje čtenářka.
Situace ve vsi trápila i další sousedy, od loňského roku proto začala platit vyhláška obecního úřadu, která zakazuje veškeré hlučné zahradnické činnosti provádět v nočních hodinách, přesně po 22 hodině a v neděli. "Bohudíky alespoň za to," uzavírá Marta.

Zdroj: https://bydleni.idnes.cz/problemy-se-sousedy-0q6-/reality_bdp.aspx?c=A130412_162852_reality_bdp_web


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo