Při koupi vertikutátoru si všímejte počtu nožů a výkonu motoru

18.09.2013 09:27

Čím větší počet nožů na šířku záběru vertikutátoru, tím lépe. U levných výrobků bývá i poloviční než u renomovaných výrobců.
Za etalon si můžeme vzít špičkový vertikutátor UV 40 H od výrobce Wolf-Garten. Na šířku záběru 40 cm je tu 34 dvojitých nožů. Jsou tedy usazeny v 17 řadách. Mají dva břity otočené k sobě o 180 stupňů, takže se zaříznou do půdy zhruba po dvou centimetrech. Výkon motoru je 3 kW, takže se motor nezahlcuje a hladce běží. Tomu odpovídá i cena – kolem 14 tisíc korun.

Problém v porovnávání papírových parametrů je v tom, že každý výrobce udává počet nožů trochu jinak. Někteří nabízejí vřeteno, na které jsou navařeny jednostranné nože, a tak je možné katalogově dojít k rozdílným výsledkům.
Nemá proto cenu spoléhat na teoretické výpočty, v praxi (když se podíváte zespodu na šasi) je nejdůležitější, jak vzdálené od sebe jednotlivé nože jsou. Ve zkratce: čím blíže, tím lépe. A dražší stroje většinou mívají hustější "mřížku".
"Zahradu zvertikutujete s drahým i levným, jen výsledek se bude lišit. Ideální je pracovat jen jedním směrem, s levným, pokud se budete chtít opravdu zbavit veškeré stařiny a mechu a proříznout drn, budete muset plochu vzít křížem. To už však může udělat takovou neplechu, že bude třeba udělat kompletní regeneraci trávníku i s dosetím. Což při jednoduché vertikutaci nehrozí, tráva se znovu zahustí přirozeným způsobem," vysvětluje Filip Werner ze společnosti Mountfield.
Nehledě k tomu, že práci budete mít hotovou za polovic času a nemusíte kupovat osivo. Kompletní postup pro podzimní přípravu trávníku najdete zde.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/vertikutatory-a-skarifikatory-d3c-/hobby-zahrada.aspx?c=A130916_093943_hobby-zahrada_bma


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo