Rotavátory jsou levnější. Ale vyplatí se kupovat jednoúčelový stroj?

18.06.2013 10:49

Za malý benzinový rotavátor zaplatíte do deseti tisíc korun. Zato víceúčelový kultivátor i v akci stojí zhruba dvojnásobek. Každý, kdo se rozhoduje podle peněz, by si měl předem rozmyslet, jak bude zařízení používat.
"Kdybych se měl znovu rozhodovat, tak bych šel zase do kultivátoru, i když po většinu sezony používám jen rotavátor," říká Bohuslav Tichý, který se stará na zahradě jen o malé políčko o velikosti zhruba 500 metrů čtverečních. "Každý přece ví, že na podzim je nutné zorat, což rotavátor nezvládne. Ten se dostane do půdy do hloubky zhruba 15 centimetrů, kdežto pluhem to jde do větší hloubky," popisuje.
Podle něj je důležité půdu obrátit, přes zimu se hroudy mrazem rozdrolí a na jaře pak stačí ji jen zkypřit. "Navíc už jsem ve věku, kdy bych už neměl dost síly celou plochu ručně zrýt. Ono i to kypření strojem není žádná hračka," popisuje své důvody.
Tím však není řečeno, že jednoúčelový stroj nemusí dobře posloužit. Pracuje se s ním průběžně po celou sezonu podle toho, kdy se která plodina sází. A na podzim pomůže dostat do půdy hnůj. Je však třeba si uvědomit, že rotavátorem nepřeměníte trávník na záhon, na to není stavěný. I s pluhem zapřaženým za kultivátorem se musí u hobby strojů pracovat po krocích: nejdříve jen seškrábnout drn a pak postupně prohlubovat brázdu.

"Každý sám se musí rozhodnout sám, který typ kultivátoru vyhovuje jeho stylu práce. Nejjednodušší a také nejlevnější stroje si zachovávají klasický pohon pomocí řemenu a rychlosti se přehazují jeho posunutím na jinou řemenici. Což je sice zdánlivě pracné, ale pokud někdo nepotřebuje často měnit druhy pohonu, je to nakonec nejjednodušší a nejlevnější řešení," popisuje Filip Werner ze společnosti Mountfield. Podle něj je to ideální pomocník pro menší záhumenkáře, profesionální zemědělci sahají po jiné technice.
Někomu však tento způsob nemusí vyhovovat, takže pak volí systémy dvou samostatných převodovek, bohužel podstatně dražší. Anebo také dosti drahý systém, který se skládá z motoru s řídítky, který se pak přenáší na různé podvozky, například traktorový, sekačkový nebo komunální.
Ať už zvolíte kteroukoliv variantu, kladem je, že stroje bývají osazeny osvědčenými motory, ať už značky Briggs & Stratton, či Honda.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/rotavator-a-kultivator-vyber-d2a-/hobby-zahrada.aspx?c=A130617_105440_hobby-zahrada_bma


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo