S frézou kalamita nevadí

27.01.2014 17:29

Těžký mokrý sníh, zledovatělé sněhové přesypy nebo udusaný sníh dokážou úklid přírodní nadílky zkomplikovat. S lopatou a hrablem posílíme fyzičku, někdy ale chybí síla a hlavně čas.
Máme-li větší pozemek, delší příjezdovou cestu, je lepší si pořídit sněhovou frézu. Nemusí jít přitom nutně o těžký nezvladatelný stroj, naopak řadu typů bez problémů ovládnou ženy i starší lidé.

Na elektřinu a benzín

Elektrické frézy (el. lopaty) jsou většinou určeny k úklidu čerstvě zavátého menšího prostoru (schody, terasy). Tyto frézy mají záběr o šířce 20 až 30 cm. Při manipulaci s nimi jsme limitováni délkou přívodního kabelu. Fyzicky zdatní jedinci proto raději volí metodu ručního odklízení, pro slabší jedince s malým pozemkem jsou ale optimálním řešením.
Benzínové sněhové frézy jsou osazeny výkonnými spalovacími motory o výkonu 3 až 13 HP. Jednostupňové frézy mají menší záběr a vystačí jen na čerstvý sníh. Je-li povrch příliš nerovný (štěrk, hrboly v asfaltu prorostlém kořeny stromů), neuklidí sníh beze zbytku.
Dvoustupňová sněhová fréza odstraní i přemrzlý a ušlapaný sníh na větší zahradě. Síla frézy je dána mechanismem druhého přídavného šneku. Přihrnovací šnek, tedy druhý stupeň, zařídí, aby komín frézy vyhazoval sníh do odhazovacího prostoru. Dvoustupňová fréza přitom v porovnání s jednostupňovou vyhazuje větší množství sněhu na větší vzdálenost.
Lehká lopata na sníh šetří záda a usnadňuje práci. Hliníková násada má v místě uchopení povrch potažený plastem. Cena podle typu od 463 Kč.
Třístupňové frézy si poradí s hodně promrzlým sněhem i ledem a zvládnou velká prostranství.
Několikastupňovým frézám nevadí různorodý povrch (zámková dlažba, štěrk, kameny). Nemůžeme počítat se stoprocentním odklizením, ačkoli je možné pomocí tzv. plazů nastavit odklízení na potřebnou výšku. Směr a vzdálenost odhozu sněhu lze snadno a přesně regulovat z místa obsluhy tak, aby padal přímo vedle frézy nebo odlétal až do vzdálenosti 18 metrů. Máme-li obavy, že se fréza bude zahrabávat kolečky, pořídíme si frézu pásovou.
Ceny sněhových fréz začínají v ČR na 2900 Kč za elektrické frézy, na 10 900 za jednostupňové benzínové a zhruba od 14 700 Kč seženeme dvoustupňovou benzínovou sněhovou frézu. Třístupňová fréza stojí kolem 40 000 Kč.

Další pomocníci

Kromě lopaty za pár stovek odklidíme sníh i zahradním vysavačem, foukačem nebo motorovým zametacím kartáčem.
Foukač je sice původně určen na odstranění listí a nečistot z chodníku, nicméně poradí si i s čerstvě napadaným sněhem. Při zapnutí zpětného chodu ho nevysává, ale vyfukuje. Foukače stojí kolem 8000 Kč.
Motorový kartáč se hodí na umetání sněhu na zpevněném povrchu, běžně slouží k odklizení nečistot. Sehnat se dá zhruba od 29 000 Kč.
Máme-li malotraktor, využijeme ho s upevněnou shrnovací radlicí. Odklízení sněhu pomocí radlice bývá méně efektivní než s frézou. Motor frézy má totiž tzv. zimní motor, který je konstruován do extrémních podmínek, v nichž je fréza používána (mráz, sníh).
Abychom nemuseli odklízet sníh a led z okapů, nainstalujeme do nich topné kabely. Systém ochrany okapových žlabů ovládáme ručně (u nízkých instalovaných výkonů do cca 500 až 700 W), nebo přes intervalové termostaty.
Jeden typ je určen pro upevnění přímo na fasádu, druhý pro umístění do rozvaděče. Oba omezují činnost systému na předem zvolený teplotní interval, ve kterém dochází k zamrzání okapů (např. interval +3 °C až -5 °C).
Regulace pak sepne elektřinu, když je vlhko a teploty se pohybují mezi mírným mrazem a těsně nad nulou, kdy odtává sníh.

Zdroj: https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/322343-s-frezou-kalamita-nevadi.html


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo