Štípačka dřeva: stroje pro úsporu času a peněz

23.09.2013 08:54

Podzim. Pro někoho čas barev, čas velkých přírodních proměn a příprav na zimní spánek, pro někoho čas melancholie a hlubokých kontemplací. A pro někoho období námahy a velké fyzické zátěže, kdy se snaží co nejrychleji dosáhnout dostatečné zásoby palivového dřeva.

Jen málokdo má dnes dostatek volného času, aby si mohl dovolit vzorně zpracovávat dříví na topení průběžně. Většinou to dopadne tak, že se na poslední chvíli dostane ke slovu sekera a kalač. Výsledkem jsou pak často bolavá záda, končetiny, zvýšený krevní tlak, spoustu a spoustu ztraceného času a nanejvýš trocha naštípaného dřeva…
Naštěstí to jde i jinak. Štípačky dřeva jsou uživatelsky příjemné, bezpečné a především až pětkrát rychlejší než sebezdatnější pracant se sekerou. Za jediné odpoledne je tak možné zpracovat zásobu na celou topnou sezonu. Kromě toho je snadná práce s robustními stroji, doprovázená charakteristickým praskotem a vůní dřeva, silně návyková.
„V současné nabídce najdete vertikální a horizontální varianty štípaček. Před volbou mezi těmito dvěma možnostmi bychom si měli dobře zvážit, kolik dřeva budeme během roku pravidelně zpracovávat, kde tak budeme činit a jaké máme možnosti uskladnění,“ říká odborník na štípačky Aleš Mostecký.
Horizontální štípačky disponují tlakem kolem 5 tun, což je dostatečná hodnota pro uživatele, kteří si dřevem přitápějí jako sekundárním zdrojem tepla. Výhodu zde představuje velice snadná obsluha, nižší hmotnost a menší rozměry, takže s uskladněním není žádný problém. S těmito stroji lze většinou štípat polena o délce kolem půl metru.

Zdroj: https://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/313645-stroje-pro-usporu-casu-a-penez.html


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo