Velcí výrobci ignorují zahradní veletrhy, nahradili je Asijci

18.07.2014 15:57
Donedávna platilo, že když chtěl někdo zachytit trendy v zahradní technice pro příští rok, měl to nejblíž do Kolína nad Rýnem, kde světoví výrobci prezentovali novinky pro příští sezonu. Letos jsme tam maximálně mohli zjistit, oč dokonaleji zase asijští výrobci dokázali napodobit design známých značek.
Na první pohled to vypadalo, že zahradní techniku už všichni mají a soustředili se jen na vylepšování zahrady. Zahradní doplňky, kyblíčky, květináče, jezírka s vodotryskem. Několik výstavních hal naplněných zahradním nábytkem, obří prostory s vybavením pro grilování.
 

Nebýt agilních asijských firem, zahradní technika by se tu vlastně neobjevila. Své travní traktory či sekačky tu vystavil v podstatě jen výrobce motorů Briggs & Stratton se značkami, které v posledních letech nakoupil. A dost.
Zato asijské zahradní technice patřil minimálně celý pavilon. A asijské firmy se prolínaly celým sortimentem veletrhu, od výrobců doplňků až po dětská zahradní hřiště. Odhadem téměř polovina z celkové výstavní plochy.
Na své výrobky byly pyšné. Náhodou jsem vyslechl rozhovor mezi návštěvníkem a vedoucím expozice. "Tato sněhová fréza by se vám hodila. Je to super povedená kopie MTD," přesvědčoval potenciálního kupce.
Otázka, proč se velcí výrobci letos veletrhu Spoga/Gafa nezúčastnili, však může být daleko realističtější. V zákulisí se šuškalo, že se prostě domluvili a odmítli platit stále se zvyšující ceny za pronájem ploch. Někteří si to vyzkoušeli už loni a ejhle, nic se nestalo. Tak proč "vyhazovat" peníze.
Je to asi podobný trend jako u nás. Některé stavební veletrhy trpí nedostatkem velkých a movitých vystavovatelů mimo jiné i kvůli cenám za plochu. Spíše se hlásí menší firmy, které mohou nabídnout i služby pro stavby svépomocí, což je v souladu se současnými trendy.
 

Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo