Zahradní sekačky, křovinořezy, motorové pily a zahradní technika a stroje pro údržbu zahrady

14.03.2012 10:21

Zahradní sekačky a údržba zahrady

Pletivo není jediné co dělá zahrady. Zahradní sekačky jsou rovněž, stejně jako pletivo, nedílnou součástí zahrady. Pletivo v podstatě slouží nejen pro zabezpečení zahrady, ale i k tomu, aby se ze zahrady neztrácela zahradní technika, což jsou mj. zahradní sekačky. Zahradní sekačky jsou jednoúčelové zahradní stroje určené k sečení trávy. Podle druhu púaliva dělíme zahradní sekačky na benzínové sekačky a elektrické sekačky. Zahrada potřebuje údržbu nejen ve smyslu sečení trávy, ale čas od času je potřeba provést i kontrolu pletiva. Pletivo je dobré alespoň dvakrát za rok očistit od trávy pomocí zahradní sekačky a jednou za dva roky zkontrolovat vypnutí pletiva. Kolem pletiva se ale lépe než zahradní sekačky ujmou křovinořezy.

Křovinořezy a sečení trávy kolem oplocení

Pro sečení trávy kolem oplocení se hodí křovinořezy. Křovinořez se dostane všude tam, kde je zahradní sekačka v koncích. Křovinořez lze použít nejen pro sečení trávy, k tomu ostatně slouží zahradní sekačky také, ale díky tomu, jak jsou křovinořezy konstruovány slouží kromě sečení trávy i ke kosení a prořezávání křovin. Tam kde nestačí struna, nastupuje řezací kotouč a křovinořez rázem slouží jako kotoučová motorová pila. Křovinořezy se nepoužívají pro klasické sečení zahrady, které zvládají sekačky, ale spíš k sečení svahů a luk. Křovinořezy dělíme na benzínové křovinořezy a elektrické křovinořezy.

Elektrické a benzínové motorové pily

Použití motorové pily je odehrává většinou mimo prostor oplocení zahrady. Motorová pila slouží hlavně v lese. Využití motorové pily na zahradě samozřejmě není vyloučeno. Motorová pila může být využita pro pořez dřeva a pořez dřeva lze realizovat i na zahradě. Na zahradě nám stačí elektrická motorová pila, ale do lesa se nosí benzínové motorové pily. Elektrické motorové pily v lese by potřebovaly k pohonu elektrocentrálu. A to už je jiný příběh.

 


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo