Zahradní traktory: Motor Kawasaki, automat...

17.06.2014 11:26

Zahradní traktory umějí více věcí než jen sekat trávu. Musíte si ale správně vybrat.

Zahradní traktůrky na veřejné komunikace nemohou, to ale neznamená, že si za jejich volanty neužijete. Naopak, i bez řidičáku můžete na zahradě díky výkonným motorům a jednoduchému ovládání docela dovádět. A přitom „neúnavně“ pracovat - jakmile máte zahradu větší než 300 m2 a toužíte se jí pořádně věnovat, traktůrky a takzvané ridery zkrátka nemůžete pominout.

 

 

Vybrat si správnou zahradní mechanizaci není jednoduché. Pokud chcete být ve výsledku spokojeni, nemůžete zůstat jenom u pouhého srovnávání cen. Správný prodejce zahradních traktorů se vás totiž zeptá na spoustu věcí: rozlohu sečené plochy, frekvenci jejího ošetřování, terénní parametry, členitost, nároky na manévrování, možná i skladbu travin atd. Důležitý je také očekávaný komfort a rychlost práce. Jedině na základě těchto informací je vám schopen doporučit správný model – a že je z čeho vybírat, aktuální nabídka v Česku čítá desítky a desítky strojů různých značek a zaměření.
Na našich snímcích vidíte zástupce tří rozlišných tříd. Nejjednodušší je rider XF 140 HD italské značky Castelgarden, uprostřed stojí traktor stejné italské značky XDC 140 s přímo řazenou převodovkou a nakonec tu máme špičkový traktor německé značky Wolf Garten Expert 105.220 H.
Rider je vlastně taková motorizovaná sekačka. Zní to obyčejně, ale skrývá se za tím spousta výhod. Například větší sběrný koš – zatímco u sekaček musíte ke kompostu zamířit málem každých třicet metrů, s riderem jedete klidně dál. Ovladatelnost je navíc skvělá, kompaktní stroj s perfektně přehledným půdorysem se protáhne všude, takže se s ním snadno kopírují i složité okraje trávníků, respektive obkrouží stromy a keře, protože dobře vidíte přímo před stroj. S riderem si snadno poradí i žena, obsluha je vpravdě triviální. Krásným důkazem je systém želva/zajíc, což je laická regulace běhu motoru páčkou překlápěnou mezi obrázky obou zmíněných zvířat. Na zajíce se seče, případně přejíždí s plným košem, želva tlumí výkon a hlučnost třeba při řídkém porostu .
Střední segment XDC 140 sice nabízí přímo řazenou převodovku, ale i s ní se pracuje snadno. Silný motor Briggs&Stratton o výkonu 13,5 koně už zajišťuje velmi svižnou jízdu (maximum činí 9,7 km/h). Využití takového stroje je doslova celoroční: pokud zrovna svými dvěma noži neseče trávu, můžete ho například zapřáhnout do přívěsu, travního válce, shrabovače, rozmetadla, čističe trávníku atd. A v zimě přijde ke slovu třeba radlice… Na palubu si můžete vzít i kávu nebo mobilní telefon, protože k dispozici je spousta odkládacích prostor.
Pro plochy o velikosti 3000 až 5000 m2 i více se hodí opravdu výkonný stroj, třeba Wolf Garten Expert 105.220 H. Model zaujme robustním ocelovým rámem s oddělenými řídicími tyčemi pro každé kolo zvlášť, bytelnými litinovými nápravami a také hydrostatickou převodovkou, umožňující naprosto samočinné řazení. Pohyb stroje ovládáte pouze „kolébkovým“ pedálem – když zatlačíte na přední část, jedete dopředu, zadní placka je určena zpátečce. K dispozici máte také tempomat, palubní počítač, dvanáctivoltovou zásuvku... A hlavně dvouválec Kawasaki o výkonu 21,5 koně, což už je pořádné dělo. Však má také tento model velkorysý záběr 105 centimetrů a sběrný koš o objemu 350 litrů.
 

Rady a tipy

- Motor by měl mít plochou křivku točivého momentu, a to zhruba v rozmezí 2500-3000/min, protože se vždy seče na plný plyn. Maximum otáček motoru 3600/min už je pro konstrukci traktoru hodně, trpí totiž řemenové převody.
- Vyhazovací tunel musí být co nejkratší, přímý a hladký. Wolf Garten Expert používá systém Clean out, jenž umožňuje pročistění celého vedení posekané trávy. Samozřejmostí je akustická signalizace plného koše.
- Traktory mohou vážit až čtvrt tuny, takže na místě je vysoká bezpečnost. Vedle robustní a stabilní stavby je základem nastavitelné sedadlo doléhající na elektromagnetický spínač – jakmile řidič z místa vypadne nebo jen vstane, motor se vypne. Stejně tak nelze spustit sekačku, když není nasazen sběrný koš, případně nastartovat, když není zařazen neutrál…
- Přestože lze samozřejmě nastavit výšku sečení, hodí se takzvaná antiskalpovací kolečka. Díky nim celý nožový modul kopíruje nerovnosti terénu, takže sečení je rovnoměrné a ostří nožů chráněna před poškozením.
- Máte pocit, že čistit spodek traktoru je prakticky nemožné? Ale kdeže – když je na krytu nožů přítomna speciální koncovka, stačí na ni nasadit hadici s přívodem vody, pak pustit sekačku a nechat vzniklé tornádo, ať spodek stroje zbaví zbytků trávy. K pořádné očistě se hodí zvedák, ten lze dokoupit.
- Zahradní traktory nejsou úplně levné, takže údržbu nezanedbávejte. Každých 50 až 100 motohodin se mění olej, dále je třeba pečovat o vzduchové filtry, seřízení otáček, stav řemenů, mazání čepů, náprav a převodovky. Také nožům je třeba se věnovat, je nutné je nabrousit a vyvážit. Fungují totiž také jako ventilátory, jež ženou trávu do sběrného koše… Rozhodně tedy doporučujeme využívat služby profesionálního servisu. Mountfield, největší český prodejce zahradních traktorů, na ně dává sedmiletou záruku. Když tedy o stroj náležitě pečujete, vydrží klidně přes deset let...
- Tráva: v našich podmínkách dokáže růst rychlostí až centimetr za den. Třeba v Americe a jiných částech Evropy má porost odlišné charakteristiky a zdejší majitelé k jeho údržbě přistupují jinak, čemuž ovšem odpovídají i zde nabízené nebo vyráběné traktory - například zámořské modely tak Čechy většinou neuspokojí.
 

Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo