Dřevěné ploty nepotřebují pletivo, za to potřebují brány a sloupky a truhlářství jako výrobce

14.10.2011 10:38

Ploty, které pletivo nepotřebují a které vyrábí truhlářství

Dřevěné ploty skutečně nepotřebují pletivo. Dřevěné ploty jsou takové ploty, kde není pletivo, ale místo něj jsou dřevěné plotovky. Plot tvoří jednotlivá pole, která se skládají z plotovek přichycených na horizontálních trámcích. Tyto jsou potom umístěny mezi plotové sloupky. V rámci logiky by tyto sloupky měly být dřevěné, ale dřevo trpí na vlhkost, proto jsou lepší kovové sloupky, které lze nátěrem přizpůsobit barvě plotu. Plotovky pro ploty vyrábí truhlářství a jak již bylo řečeno, konstrukčním materiálem je dřevo. Pletivo se pro dřevěné ploty nepoužívá.

Brány pro dřevěné ploty

Pro jaké brány se rozhodnout v případě dřevěného oplocení? V první řadě je si třeba uvědomit z čeho se brány pro ploty vyrábí a jaký účel taková brána plní. Brány mohou být jendo i dvoukřídlé nebo posuvné do boku. O pohony bran se starají elektromotory. Pohony jsou nejčastěji ovládány přes dálkové ovládání. A právě pro bezvadnou funkci brány, jejího pohonu a i v případě manuálního otevírání sice může brána vypadat jako dřevěná, ale ve skutečnosti je důležité, aby byl rám brány tvořen ocelovou konstrukcí a na ní přichycenými plotovkami. Jenom pevné brány mohou plnit účel u oplocení, které má být bezpečné. Takové brány tedy spojuje výroba truhlářství (plotovky) a zámečnictví (konstrukce brány).

Truhlářství a dřevěné sloupky

Dřevěné sloupky z truhlářství se pro oplocení v praxi příliš neosvědčily. Důvodem není to, že by byly dřevěné ploty nekvalitní. Naopak. Dřevěné ploty jsou žádané. Bohužel je to tak, že na dřevo působí vlhkost, která je v případě oplocení všudypřítomná a dřevěné sloupky by pak poškozovala a práce truhlářství by přišla vniveč. To je i důvod, proč se truhlářství raději zaměřují na sloupky a samotné oplocení nechávají jiným.

 


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo