Městský a parkový mobiliář nejsou jenom květináče, lavičky a zábradlí

08.06.2012 10:50

Zábradlí pro parkový a městský mobiliář

Mobilní zábradlí, lavičky, velké květináče a další mobilní prvky tvoří městský a parkový mobiliář. Mobiliář tvoří mobilní prvky, jak vyplývá z první věty. Zábradlí slouží na náměstí například jako zábrana pro oddělení či jeho rozdělení při nejrůznějších příležitostech jako jsou trhy nebo společenské akce či koncerty. Mobiliář se na akci doveze a po ní znovu uklidí. Je to praktické a jednoduché. V našich klimatických podmínkách je městský mobiliář nesmírně praktickou záležitostí, neboť lze uklidit na zimu, kdy by zbytečně trpěl pod návalem sněhu a posléze i při jeho úklidu posypovým materiálem, ať již solí nebo pískem či štěrkem. Parkový mobiliář a zábradlí je ze stejného důvodu rovněž vhodné na zimu uklízet.

Květináče pro mobiliář

Velké květináče tvoří typický městský, ale i parkový mobiliář. Květináče lze nejen uklízet na zimu, ale rovněž v rámci náměstí přesouvat podle potřeby, stejně jako výše uvedené zábradlí. Park sice květináče zdánlivě nepotřebuje, na druhou stranu je pro něj z mobiliáře možné využít lavičky nebo odpadkové koše. Naopak ploty nebo oplocení parku mezi mobiliář nepatří. Ploty jsou pevné a pokud nebudeme mezi oplocení počítat mobilní zábradlí, pak nemají ploty ani oplocení s parkovým mobiliářem nic společného. Všimněte si, jak se hezky doplňují lavičky a odpadkové koše, vedle nichž stojí květináč.

Velký květináč

Velký květináč určený pro mobiliř může být z různých materiálů. Stejně jako zábradlí. Pro květináče je typický beton nebo dřevo. Rověnž se vyrábějí kovové květináče, případně si lze vybrat květináč, který kombinuje dřevo a kov. Zábradlí pro mobiliář tvoří nejčastěji kovové ploty a kovové dílce oplocení. Kovové mobilní zábradlí je lehké, snadno přenosné a osolné vůči poškození.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo