Pletivo pro ploty

11.07.2011 08:39

Nové pozinkované pletivo

Pletivo, to je úplná věda. Kde jsou ty časy, kdy bylo jenom jedno pletivo pro ploty. Takové to plativo, co bylo rezavé už jako nové. Původně se zřejmě jednalo o pozinkované pletivo, ale kvalita socialistické výroby byla tak vysoká (již zítra hůře než včera), že se prostě kvalitní pozinkované pletivo nevyrábělo. Nebylo proč. Pokud někdo chtěl kavlitní pletivo na svůj krásný nový plot, pak musel mít známého tam, kde se plativo vyrábělo. Známosti samozřejmě neplatili pouze pro pletivo. Někteří tedy nahrazovali pletivo různými dřevěnými ploty, pro které sice nemuseli shánět pletivo, ale zase museli řešit, kde v socilaistickém systému sehnat kvalitní dřevo na kvalitní plot. Pletivo se samozřejmě nevyužívalo a nevyužívá pouze na ploty, i když právě ploty jsou pro pletivo primární a zásadní. Mimochodem, právě pro ploty má pletivo ještě jeden specifický význam a tím jsou brány, tedy plotové brány. Pokud se nechce svařovat celá velká brána třeba z jaklu, pak je možné svařit rám brány, zavětrovat ho jednou trubkou napříč a zbytek, tedy výplň brány může olpět tvořit pletivo. Další užití pro pletivo mohou mít i dost bizardní podobu a pokud se při procházce venku budete rozhlížet, určitě najdete pletivo na místech, kam evidentně nepatří.

Poplastované pletivo pro ploty

Poplastované pletivo se pro ploty, stejně jako například plastová okna, začalo v ČR masově rozmáhat po revoluci. Poplastované pletivo využívá jako protikorozní ochranu tenkou vrtvu plastu, která plezivo nejen chrání proti vlhkosti, ale současně se jedná i o estetický prvek. Pokud se stalo pozinkované pletivo fádní záležitostí, pak poplastované pletivo přineslo do svého oboru čerstvý vítr. Poplastované pletivo totiž nemusí být jenom bílé, ale škála barev pletiva je prakticky neomezená. Samozřejmě, ani plastová vrstava není dokonalá a i u tohoto pletiva dochází postupem času ke korozi, na druhou stranu je ale poplastované pletivo příjemné na dotek (ó jaká výhoda:) a tak jej lze využít i tam, kde do chází k častému kontaktu s pletivem. O estetické výhodě poplastovaného pletiva jsme se již zmiňovali.

 

 

Okrasné pletivo, farmářská pletiva a lesnické pletivo

Pletivo jako okrasný prvek jsme si již představili v odstavci "Poplastované pletivo". Okrasné pletivo je okrasné nejen svým povrchem, ale i tvarem ok. Okrasné pletivo se většinou využívá tam, kde plot slouží spíš jako vizuální, než funkční překážka a pletivo i plot plní hlavně estetickou funkci. Vedle okrasného pletiva stojí lesnické pletivo a farmářské pletivo (nebo farmářská pletiva a lesnická pletiva). Pro takové pletivo plastí hlavně to, že je svojí konstrukcí, počtem a velikostí ok na metr čtevreční pletiva atd. určeno pro konkrétní účel (lesnictví, zemědělství). Tato pletiva si představíme v samostatném článku.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo