Posuvné brány, křídlové brány a pojezdové brány

28.02.2012 16:57

 

 

 

Posuvné brány pro ploty

Pro ploty se posuvné brány začaly ve velkém používat pro mnoho výhod, které nabízejí ve srovnání s tím, co umí klasické křídlové brány. Posuvné brány samozřejmě mají i nevýhody. pokud bychom začali nevýhodami, pak je pro posuvné brány potřeba dostatečně dlouhý pozemek nebo krátká posuvná brána. Je to dáno jednoduše konstrukcí posuvné brány. Posuvná brána potřebuje prostor, kam se odsune. Posuvné brány ale jinak nabízejí samé výhody, hlavně pro majitele dostatečně velkého pozemku. Těmito výhodami jsou například jednoduché řešení pro elektrický pohon brány, jenž nemusí řešit rozevírání jako například u dvoukřídlé brány a synchronizaci pohonu brány. Pohon brány je lineární (brána se posouvá do strany) a tudíž jednoduše zvládnutelný elektrickým servomotorem pro lineární posun brány.

Křídlové brány pro oplocení

Tradiční křídlové brány se v ČR realizovaly ve velkém a stále se staví. Pokud bychom začali nevýhodou posuvné brány, pak tato pro křídlové brány neplatí. Křídlová brána je samozřejmě rovněž náročná na prostor, protože je křídlo nebo křídla brány musí někam otočit, na druhou stranu je křídlová brány vhodná i pro úzké pozemky a jejich oplocení, kam by se posuvná brána nevešla kvůli délce svého křídla. Křídlové brány mají naopak nevýhodu pro elektrické pohony brány, kdy je třeba synchronizovat (u vícekřídlých bran, jednokřídlé brány tento problém s pohony nemají) všechna krídla brány tak, aby se setkala v jendom bodě a tam se pohon brány zastavil. To se řeší mnoha způsoby a firmy, které brány staví dokáží takové pohony nejen zajistit, ale i nastavit a servisovat. Problém je, že díky vyšší náročnosti jsou elektrické pohony pro křídlové brány obvykle dražší než pro posuvné brány.

Pojezdové brány pro ploty a oplocení pozemků

Oplocení pozemků a ploty pro oplocení pozemků využívají nejen pojezdové brány, křídlové nebo posuvné brány, ale i řadu dalších součástí a komponent pro ploty typických. Může mezi ně patřit pletivo (pletivo je mimochodem nevyužívá pouze pro oplocení, ale často i jako výplň brány), ale i již zmíněné elektrické pohony vrat a bran nebo zabezpečení. Oplocení a ploty jsou součástí zabezpečení pozemků a brány jsou zde od toho, aby se dovnitř, za pletivo oplocení, dostal pouze majitel pozemku.


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo