Příběh zahradního nábytku

05.08.2013 10:31

Každý kus zahradního nábytku vnáší do zahrady trochu své historie. Některé nábytkové prvky k nám připlouvají po moři, jiné se rodí na evropském kontinentu. Jejich původ je rozmanitý stejně jako design a způsob výroby.
Zahradní nábytek je nejen pěknou a praktickou součástí zahrady, ale i prvkem s vlastní historií.

Meranti – označení pro více druhů dřevin z rodu Shorea – pochází z jihovýchodní Asie, Malajsie, Filipín, Indonésie, Sarawaku nebo Thajska. Po pečlivém výběru stromů je zde dřevo zpracováváno do konečné podoby pevných stolů, křesel, praktických servírovacích stolků, pohodlných lehátek i lavic.
Vedle zahradního nábytku z meranti si přední pozici mezi materiály pro jeho výrobu drží švédská borovice KWA, jež pochází z drsného prostředí lesů za severním polárním kruhem. Zde dochází i k její těžbě. Zahradní nábytek z této dřeviny je navrhován světově proslulou rodinnou společností KWA, jež je zároveň jejím výrobcem. Švédská borovice je zvyklá na drsné severské přírodní podmínky, proto velmi dobře odolává tuzemskému klimatu.
Na vrcholu v poměru kvalita, design a odolnost stojí zahradní nábytek z teaku – tropického stromu pocházejícího z monzunových lesů jihovýchodní Asie. Stromy dorůstají do výšky 30 – 40 metrů. Pěstují se na plantážích, které byly založeny před více než 200 lety, a vlastní dřevo dosahuje vysoké kvality. Ten nejkvalitnější teak pochází z pralesů Barmy a Indonésie. V jihovýchodní Asii se z něj vyrábí nejen nábytek, ale je využíván i při stavbě domů, paláců a dokonce i mostů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/309434-pribeh-zahradniho-nabytku.html


Dřevěný zahradní nábytek z masivu. - Brány, ploty a pletivo